Archiwum maj 2011


RED DIABLO i Marcin Dąbek
Autor: barmanpolski
05 maja 2011, 17:11

Czy pamiętacie konkurs Red DIablo który odbywał się w Rdzy? Niestety w tym roku nie pojawiła się jego druga edycja, pomimo że ta pierwsza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem zarówno uczestników jak i widzów. Organizator Red Diablo - Marcin Dąbek - nie jest osobą spoczywającą na laurach, a już dłuższą chwilę nic w Krakowie się pod jego patronatem nie wydarzyło. Czy Wam też się wydaje że to cisza przed burzą?

SINGLE MALT
Autor: barmanpolski | Kategorie: Alkohole 
05 maja 2011, 17:00

Niemal na każdej rozmowie o pracę, pracodawca który chce sprawdzić wiedzę kandydata zadae pytanie: "Czym jest Signle Malt"? Nie wiem dlaczego akurat SINGLE MALT'y są stałym elementem rozmowy o pracę. Przecież to nie jest nic skomplikowanego.

SINGLE MALT - Jak sama nazwa wskazuje SINGLE (Pojedyńczy) i MALT (Słód), SIngle Malt to whisky wytwarzana w całości z jednego rodzaju słodu. Żeby było ciekawiej, a zarazem łatwiej do zapamiętania Single Malt to typ whisky która jest destylowana w jednej destylarni.

Napisałem że SIngle Malt'a wytwarza się z jednego rodzaju słodu. Zapewne zapytasz: "z jakiego?". Najczęściej jest to słód jęczmienny, choć zdarzają się whisky single malt na bazie słodu żytniego.

Warto zapamiętać że whisky typu SIngle Malt dojrzewa w beczkach, które wcześniej używane były do produkcji burbona, porto bądź sherry.

PRZYKŁADY WHISKY SINGLE MALT:

- Ardbeg

- Glenmorangie

- Glenfiddich

COINTREAU - likier pomarańczowy
Autor: barmanpolski
05 maja 2011, 16:53

CO NALEŻY WIEDZIEĆ O COINTREAU?

- Należy do likierów pomarańczowych typu Triple Sec

- Zawartość alkoholu w Coinreau wynosi 40%

- Cointreau można podawać jako Aperitif bądź Digestif. Serwuje się go także w koktajlach np. Cosmopolitan lub Margarita.

Margarita - co i jak?
Autor: barmanpolski | Kategorie: Drinki 
Tagi: przepis   margarita  
01 maja 2011, 22:51

Historii opisujących powstanie Margarity pojawiło się bardzo wiele jednak najbardziej rozpoznawanym twórcą Margarity jest Johnny Durlesser, barman Tail o’the Cock. Wzmianka o nim jako o twórcy drinka pojawiła się w Los Angeles Times z 8 lutego 1955. Tekst umieszczony w tym wydaniu podaje rok 1937 jako data powstania drinka, który miał być zainspirowany życzeniem pewnej Marguerite, klientki lokalu.  Jak łatwo zauważyć, wszystkie te podania mają wspolny motyw przewodni w postaci barmana komponującego drinka dla kobiety, od której imienia bierze się nazwa.

SKŁADNIKI:

- 6 cl Tequili

- 2 cl Triple Sec

- 2 cl soku z limonki

SZKŁO:

- schłodzony kieliszek koktajlowy

Zróbmy Cosmopolitan
Autor: barmanpolski | Kategorie: Drinki 
Tagi: cosmopolitan  
01 maja 2011, 17:25

 

Powstanie Cosmo jest tematem wielu sporów. Mimo że nie udało się ustalić prawdziwych korzeni drinka, a kolejnym barmanom przypisywane jest skomponowanie koktajlu, przeszłość Cosmopolitan można powiązać z kilkoma nazwiskami.

Pierwszą ważną osobistością w historii Cosmopolitan był John Caine, który  w 1987 roku „przywiózł” Cosmopolitan do San Francico ze swojej podróży na Bliski Wschód. Cheryl Cooktwierdzi, że stworzyła Cosmopolitan w roku 1985 lub 86, a miał on powstać specjalnie dla tych, którzy zwykli zamawiać Martini tylko po to, aby móc pokazać się ze szklanką koktajlową w ręku. Niedługo potem na Manhattanie powstała oficjalna wersja drinka, stworzona przez Toby’ego  Cecchini.

SKŁADNIKI:

- 6 cl wódki

- 3 cl Cointreau

- 3 cl soku żurawinowego

- 3 cl soku z limonki

SZKŁO:

- schłodzony kieliszek koktajlowy

Zróbmy Daiquiri
Autor: barmanpolski | Kategorie: Drinki 
Tagi: daiquiri  
01 maja 2011, 17:17

Pochodzenie nazwy: DAIQUIRI to nazwa plaży znajdującej się w pobliżu Santiago na Kubie. Koktajl został wynaleziony w 1905 roku w barze "Venus in Santiago", przez amerykanów pracujących w pobliskiej kopalni. Daiquiri jest określane jako narodowy dirnk Kuby.

SKŁADNIKI:

- 6cl białego rumu

- 4cl soku z limonki

- 4cl syropu cukrowego

SZKŁO:

-schłodzony kieliszek koktajlowy

Amerykański patent na żubra...
Autor: barmanpolski | Kategorie: Ciekawostki 
Tagi: wódka   żubrówka   vodka  
01 maja 2011, 16:48

Żubrówka jest tradycyjnie polską wódką, która bije rekordy popularności za granicą. Polmos napotkał jednak problem z eksportem żubrówki do stanów. Okazało się, że turówka wonna zawiera kumarynę, która w USA jest zabroniona. Obecnie żubrówka eksportowana do USA jest pozbawiona kumaryny. Kumaryna to lakton o zapachu świeżego siana, która nadaje aromat żubrówce. Czy więc amerykanie mają możliwość uraczenia się tym co najlepsze?