Archiwum 05 maja 2011


RED DIABLO i Marcin Dąbek
Autor: barmanpolski
05 maja 2011, 17:11

Czy pamiętacie konkurs Red DIablo który odbywał się w Rdzy? Niestety w tym roku nie pojawiła się jego druga edycja, pomimo że ta pierwsza cieszyła się ogromnym zainteresowaniem zarówno uczestników jak i widzów. Organizator Red Diablo - Marcin Dąbek - nie jest osobą spoczywającą na laurach, a już dłuższą chwilę nic w Krakowie się pod jego patronatem nie wydarzyło. Czy Wam też się wydaje że to cisza przed burzą?

SINGLE MALT
Autor: barmanpolski | Kategorie: Alkohole 
05 maja 2011, 17:00

Niemal na każdej rozmowie o pracę, pracodawca który chce sprawdzić wiedzę kandydata zadae pytanie: "Czym jest Signle Malt"? Nie wiem dlaczego akurat SINGLE MALT'y są stałym elementem rozmowy o pracę. Przecież to nie jest nic skomplikowanego.

SINGLE MALT - Jak sama nazwa wskazuje SINGLE (Pojedyńczy) i MALT (Słód), SIngle Malt to whisky wytwarzana w całości z jednego rodzaju słodu. Żeby było ciekawiej, a zarazem łatwiej do zapamiętania Single Malt to typ whisky która jest destylowana w jednej destylarni.

Napisałem że SIngle Malt'a wytwarza się z jednego rodzaju słodu. Zapewne zapytasz: "z jakiego?". Najczęściej jest to słód jęczmienny, choć zdarzają się whisky single malt na bazie słodu żytniego.

Warto zapamiętać że whisky typu SIngle Malt dojrzewa w beczkach, które wcześniej używane były do produkcji burbona, porto bądź sherry.

PRZYKŁADY WHISKY SINGLE MALT:

- Ardbeg

- Glenmorangie

- Glenfiddich

COINTREAU - likier pomarańczowy
Autor: barmanpolski
05 maja 2011, 16:53

CO NALEŻY WIEDZIEĆ O COINTREAU?

- Należy do likierów pomarańczowych typu Triple Sec

- Zawartość alkoholu w Coinreau wynosi 40%

- Cointreau można podawać jako Aperitif bądź Digestif. Serwuje się go także w koktajlach np. Cosmopolitan lub Margarita.